![]() |
![]() |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Teknik Destek :: Mevzuat :: 13181 Sayılı Kararname |
Genelge
83/13181 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı Eki "Kamu Sektörüne Dahil İdarelerin İhalesi Yapılmış ve Yapılacak İşlerinde İhale Usul ve Şekillerine Göre Fiyat Farkı Hesabında Uygulayacakları Esaslar" la ilgili Açıklama
20.8.1988 tarih 19905 sayılı Resmi Gazete' de yayımlanan 88/13181 sayılı Kararname ile yürürlüğe konulan esaslarla ilgili açıklamanın 12.11.1988 tarih 19987 sayılı Resmi Gazete' de yayımından sonra yapılan müracaatlardan genellik arz ettiği anlaşılan söz konusu esaslarla ilgili aşağıdaki hususlarda da açıklama yapılmasına lüzum hasıl olmuştur.
1.(4.6.) maddesi kapsamındaki sanayici müteahhitlerin yapacağı imalat, tesis ve montaj işlerinde uygulama ile ilgili olarak;
Gerek devam eden gerekse yeni sözleşmelerde, idarelerce ihale yoluyla belli bir süre verilerek yaptırılacak veya satın alınacak sanayi ürünlerine tesis ve montaj işlerine ödenecek veya kesilecek fiyat farkı; ihalenin usul ve şekillerine göre (4.1.), (4.2.), (4.3.), (4.4.), ve (4.5.) maddelerinden birindeki veya birkaçındaki usullerle tespit edilemiyorsa (4.6.) maddesindeki esaslara göre maliyet analizlerine dayalı olarak hesap edilecektir. (Sanayi ürünü olupta birim fiyatları Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nca yayımlanan iş kalemleri arasında yer alan imalat için sadece birim fiyatlar arasındaki fark ile varsa yıl içindeki malzeme fiyat farkı ödenir.)
Zira 88/13181 sayılı kararname eki esasların 2. Maddesindeki "idareler, ihaleyi düzenleyen teklif, pazarlık ve eksiltme şartnamelerine ve sözleşmelerine bu esaslarda belirtilen hükümleri, ihale usul ve şekillerine uygun olarak koyacaklardır" hükmü ile 4. Maddesindeki "1 Temmuz 1988 tarihinden itibaren fiilen yapılacak iş kalemlerine (iş ve sanayi ürünleri dahil) bu esaslar uygulanacaktır" hükmü, devam eden ve yeni sözleşmeler için (4.6.) maddesindeki uygulanma mecburiyetini getirmiştir. Ancak, devam eden sözleşmeler yönünden (17.3.9 maddesinde "bu esasların yürürlüğe girdiği tarihten önce sözleşmeleri yapılan ve devam eden işlerde 8/505 ve 8/2574 veya 84/8921 sayılı kararnamelere göre fiyat farkı almak suretiyle devam eden ...." hükmünün gözönünde bulundurulması da gerekmektedir
(16.g.) maddesi ise sanayici ve müteahhitlerle ilgili olmayıp; uygulamada, idarelere gerekli görecekleri "iş"lerde bu esasların (4.6.) maddesini kısmen veya tamamen uygulayıp uygulamama yetkisini getirmiş olup (3.u.) maddesinde tarif edilen sanayici müteahhitlerin dışında "iş" yapan müteahhitlere ait sözleşmelerde de (4.6.) maddesinden yararlanılabileceğini ifade etmektedir.
2. (9.2.2/a) maddesi kapsamındaki motorinin Ankara'da uygulama yılı içinde değişen bayi satış fiyatı (Mı) değeri ile ilgili olarak:
gün ve 20205 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 89/14364 sayılı Bakanlar kurulu kararı ile; petrol ürünlerinin azami satış fiyatlarının dağıtım şirketleri tarafından tespiti öngörülmüştür. Aynı kararnamenin 8. Maddesinde: "dağıtım şirketleri tarafından tespit edilen petrol ürünleri mahalli perakende azami satış fiyatları Bakanlığı ve Valiliklere bildirilir..." hükmü bulunduğundan,
Esaslar'ın (9.2.2/a) maddesinde:" motorinin Ankara'da uygulama yılı içinde değişen bayi satış fiyatı" olarak tarif edilen (Mı) değeri için, yeni uygulamada; motorinin Ankara Valiliğine bildirilen perakende azami (KDV'siz) satış fiyatlarından en düşüğü alınmalıdır.
3. (9.2.2/b) maddesi kapsamındaki kalıp, iskele, doğrama, çatı ve iksalarda kullanılan kereste tahsis fiyatları değerleri ile ilgili olarak:
Kereste fiyat farkı hesabına esas olarak, esasların (9.2.2/b) maddesinde; 3. Sınıf normal boy çam tomruğunun "en yakın orman işletmelerindeki" tahsis fiyatının kullanılması öngörülmüştür. Bu tanımdan 3.sınıf normal boy çam tomruğunun satışının yapıldığı en yakın işletme anlaşılmalıdır. Aynı bölgeye bağlı olsa bile başka işletmelerdeki fiyatlar dikkate alınmayacaktır.
Kereste kullanılarak meydana getirilen imalatta, şartnamelere ve projelere göre veya idarenin talimatı veya uygun görüşü ile fiilen kullanılan çam cinsinin satışının yapıldığı en yakın orman işletmesindeki fiyatı, fiyat farkı hesaplarında esas alınmalıdır.
4. (9.2.4.) maddesi kapsamındaki bina tesisat işlerinde kullanılan malzeme ile ilgili olarak:
Esaslar'ın (9.2.4.) maddesinin uygulanmasında; fiyat farkı uygulanacak tesisat malzemelerinin ihzarat olarak hakedişlere girdiği tarihler esas alınmalıdır.
İhzarata giren tesisat malzemesi için fiyat farkı hesabında, hakedişe girdiği tarih itibariyle hesaplanacak (n) artış oranı ile formülde (R) olarak belirtilen montajsız fiyat alınmak suretiyle bulunacak (F) beher birim için malzeme fiyat farkının sözleşmesine göre ihzarat olarak montajsız işlemlerinin ne esaslar 'ın 7. Maddesine göre (yıl içi malzeme fiyat farkı da gözönüne alınarak) yapılması gerekir.
5. (9.3.) maddesi kapsamındaki; yurt içinde değişik yerlerden veya yurt dışından malzeme satın alınması ile ilgili olarak:
Malzemelerin işi devamı sırasında ortaya çıkan zorunluluklar nedeniyle idarenin yazılı izni ile serbest piyasadan satın alınması halinde, Esaslar'ın (9.3.) maddesi hükmü gereği, (9.2.1.) malzemelere ait onaylı KDV' siz satış faturalarındaki fiyatlarla, bu malzemelerin sözleşmeye veya uygulama yılı birim fiyatlarına esas rayiçleri arasındaki farklar, malzeme fiyat farkı olarak alınmalıdır.